2011. október 14., péntek

Gábor átalussza az éjszakát! A nagyokat cipelni kell az ágyig!

Gáborom 4. napja átalussza az éjszakát!! (11.18-n lesz 3 hónapos)
Bíztam benne hogy ő is így fog tenni mert a nagyok is ennyi idősen kezdték átaludni az éjszakát.
A mi családunkban az a szokás, hogy amíg nem alusszák át az éjszakát anya mellett alszanak és ez be vált most is. kilenckor lefekszünk,  Gábor mellettem, nézelődik egy kicsit majd szépen elalszik és reggel 5 kor kel. :)
Persze ha jön a foga ez nem lesz ilyen idilli :)
Viszont a nagyok mostanában 19 órakor lent kidőlnek így apának meg van az edzés 2x 23kg-ot felcipelni az emeletre. Próbáltam én is, a nyelvem a földön húztam utána :))

Szóval éjjel alszik a család!! :)

szép napot mindenkinek!!

2011. október 12., szerda

Azt hittem a harmadik babánál már lazább leszek!

Tény, hogy sok dolog van ami már rutin szerűen megy,  mégis vannak dolgok amiken még most is megijedek!
Drága legkisebb magzatom 2 hónaposan nem reagált a zajokra. Fém tálat dobáltam a kőpadlóra, semmi. Tapsoltam, semmi.
Na, anya fantáziája meglódult. Szóltam Doktor néninek mi a helyzet, ő írt beutalót az audiológiára. Kértem időpontot, 1 hónap múlva mehetünk.
Már egy hét múlva megbántam az egészet, mert ez a drága már attól össze rezzent ha apa a konyhában hapcizott.
Mivel volt időpontunk gondoltam most már elmegyünk. A Bethesdában mindenki nagyon kedves volt velünk. Figyeltek ránk, hogy ez a pici fiú nehogy elkapjon valamit, behívtak hamar. Anyával nem beszéltek csúnyán, hogy miért reagálom túl...
Alaposan kivizsgálta a Doktor, tele van szerszámmal a fülecskéje, meg vannak az üllők, kalapácsok ;)
Decemberben még egyszer vissza megyünk, de tökéletesen  hall!
Szóval így jártam, :) igyekszem tanulni az esetből :)
És kedves Anya társaim, ha kételyed van ne félj elmenni orvoshoz vagy tanácsot kérni az anyai ösztönt ne becsüljétek alá. Később erről is mesélek, hogy segített már többször az ösztönöm, az ANYAI :))

2011. október 11., kedd

Az Öcsém és Én!

Hogy jön ez ide?
Mostanság jöttem rá, hogy igenis sok köze van a gyermekeimmel való kapcsolatomban!
Átlagos testvér kapcsolatunk volt, vagyis sokat veszekedtünk és legtöbbször azért mert ő unatkozott, ezért piszkált.
És ez igaz magzataimra is ha nem tudom lekötni őket, ők találnak ki valamit ami legtöbbször az én bosszantásom.
Aztán elgondolkodom miért is bosszant? És rá kell jönnöm ez egy beidegződés. (beidegződött az öcsém az agyamba :))) )
De különben szeretem a testvérem. Gyerekként sokat anyáskodtam fölötte. És persze nem csak veszekedtünk.
Mindenesetre érdekes, hogy a gyermek korunkban szerzett emberi kapcsolatok élményei milyen hatással vannak későbbi kapcsolatainkra!

Gábor első almája!

Hát nagyon rohan az idő! Még csak most született meg és már megkóstolta az első almáját! Ahhoz képest nagyon ügyes volt. Tegnap kezdtük és ma már egy 1/2 almát el is fogyasztott!
Tegnap védőnéni elhűlt milyen nagy és mennyit eszik (6-7x 180ml) de hát kérem szépen 3 hónap alatt 11cm-et nőtt és 4kg-ot hízott kell az üzemanyag! :)

Adri próbálgatja határait az oviban!

Minden délben megyek értük, ebéd után hozom haza őket.
Jön ki óvó néni a csoportból és szól, hogy még várnom kell mert Adrienn sír, nem hajlandó imádkozni. De miért nem, ugye. Ebéd közben ez én drága lánykám neki állt valami halandzsát kántálni és nem volt hajlandó abba hagyni sokadik felszólításra sem! Óvó néni felállította! Na kérem az én lányomnak ez háborút jelent. :) itthon ugyan ez. Addig csinál valamit amíg rá nem figyelek és ha rászólok kezdődik a harc!
Persze ebből ő azt szűrte le hogy óvónéni nem szereti. És ő különben sem megy többet óvodába!
Remélem hogy valami vezér igazgató lesz különben nehezen fog boldogulni :) ha neki lesz főnöke.

Gyermekeim nevelésének "buktatói"

  • Amire az egyikkel megértetem, hogy ne verekedjen, addigra a másik rájön hogy visszaadja így most ő verekszik.
  • Amire az egyik leszokóban a hisztiről a másik kitalálja, ő is kipróbálja.
  • Amire kifizetem a rengeteg pénzt az úszásra, a gyerek kitalálja, hogy nem is akar már járni 
  • Ha egyszer egy ételre azt mondja: anya ez a világ legfinomabb étele, az nem jelenti azt, hogy legközelebb megfogja enni
  • Ha otthon elmond egy verset vagy énekel valami szépet, és másoknak szeretnél büszkélkedni milyen ügyes tuti pont akkor nincs kedve...

2011. október 10., hétfő

Tiszta SÓ!!

részlet a tisztaso.hu oldalról, Weixl Várhegyi László( http://www.vitaminstation.hu) írásából :

A SÓ ÉLETTANI HATÁSAIRÓL

Valamikor háborúk folytak a só-útvonalak, valamint a só-lelőhelyek megszerzéséért. Már Hippokrátesz óta tudjuk, hogy a vérünk só-tartalma, a magzatvíz só-tartalma, valamint az Ős-óceánok sótartalma évmilliók óta ugyanolyan arányú, s ez genetikailag azóta sem változott meg. Életünk tehát a sótól függ!! A köznapi életben, a vegyszerboltokban vagy akár a patikákban sokféle sót használnak és árusítanak, de ha az nem étkezési, azaz konyhasó, akkor jelzőként mindig hozzáteszik, hogy milyen sókról van szó. Például kálium-ferro-cianid, azaz sárgavérlúg-só (ami veszélyes méreg, de sajnos ezt a bolti sókban csomósodásgátló szerként használják!!!), pétisó (műtrágya), káliumklorid, kálisó (sajnos ebből is túl sokat tartalmaznak a bolti sók!!!), vagy más fémsók (réz-sók, cink-sók, alumínium-sók, stb). Egyedül a nátriumkloridot (NaCl) nevezik konyhasónak, vagy étkezési sónak, vagy csak tisztán, egy szóval kifejezve, só-nak!!! Ha tehát sima sóról beszélünk, akkor az mindig étkezési, vagy konyhasót jelent, azaz egyszerűen csak só-ról van szó. Annyira gyakori a só-szóhasználat, hogy 100 megkérdezett emberből mindenki tudta, hogy a só, az konyhasó, vagyis étkezési só, de kb. 60-an nem tudták, hogy a só nem más, mint NaCl, azaz nátrium klorid
Ha valaki meghal és elporlasztják a krematóriumban és megvizsgálják a szervezetében a nátrium és kálium tartalmat, akkor kiderül, hogy mindkét fémből ugyanannyit tartalmaz a szervezetünk, azaz arányuk 1:1 arányú. Ezen vizsgálatok miatt az utóbbi időben olyan téves nézetek látnak napvilágot az egészségügyben, amit sajnos még sok orvos is elfogad, hogy étkezéseknél is tartani kell ezt az arányt!. Nem veszik figyelembe, hogy más egy élettelen test, amelyben már nem zajlanak élettani folyamatok, azaz nincs élet, és más egy élő test, amelyben keringés és anyacsere folyamatok zajlanak! Nem véletlen, hogy egy fiziológiás oldatban, vagy egy infúzióban, amelyet élő szervezetekbe jutatnak, az érrendszeren keresztül, közvetlenül a véráramba 30-szor több nátriumot jutatnak be, mint káliumot!!! Erre a 30:1 arányra azért van szükség, mert a kálium legnagyobb része a sejteken belül van a testünkben, míg a nátrium nagy része a sejteken kívül. Az élet lényege pedig az, hogy a sejthártyánál meglegyen a megfelelő arányú ozmotikus egyensúly a sejten kívüli nátrium és a sejten belüli kálium között. Ha ez az egyensúly valami miatt felborul és a nátriumvesztés miatt, kálium túlsúly keletkezik, akkor akármilyen erős és fiatal valaki, meg fog állni a szíve!!! Az izzadással, a széklettel, a vizelettel, a légzéssel sok nátriumot és kevés káliumot ürít ki a szervezetünk, de a bőrünk kipárolgásával is nagy a szervezet nátrium vesztése, azaz borul a 30:1-hez arány!

bővebben: www.tisztaso.hu itt rendelni is tudsz gyógyszertári tisztaságú sót

Tunyi anya: Balázsra várva

Tunyi anya: Balázsra várva

Balázsra várva

2004. őszén tudtam meg, hogy a várva várt baba megfogant! Nagyszerű érzés volt és attól a pillanattól kezdve simogattam a hasam, beszéltem hozzá.
Teljesen megváltoztatta már akkor az életem. Előtte nagyon sokat dolgoztam, mondhatom munkamániás voltam, nagyon szerettem bent lenni a kis sejtjeimmel foglalkozni. Nem egyszer volt hogy a férjem éjjel 1-kor jött értem, hogy ne egyedül mászkáljak a városban.
Ahogy nőtt a pocak arányosan csökkent a munka kedv. Egész nap a kismamás, babás cikkeket bújtam. Mit kell venni a picinek mi kell a szobába.
A 33. héten volt egy kis ijedség 10 nap kórház, a terhességi toxémia kizárására de szerencsére nem volt semmi baj. A kórházból kikerülve már nem mentem vissza dolgozni. Egész nap csak vártam. Vártam a kisfiam érkezését :).
Elkapott a fészekrakó ösztön de a nagy pocaktól már nem igazán tudtam "fészket rakni".
Féltem attól, hogy mi vár rám. Milyen lesz a szülés? Beérünk e időben a kórházba? Mennyire fog fájni?
2005.május 13-n pénteken :) hajnalban elfolyt a magzatvíz!
Irány a kórház, szülésznő értesítés.
Balázsom 13:05 perckor megszületett (a köldökzsinóron volt egy csomó, ami nagy bajt okozhatott volna)
Leírhatatlan az az érzés amikor a mellemre rakták. 9 hónapig belülről éreztem, elképzeltem hogy nézhet ki milyen a szeme a mosolya és egyszer csak fel sír hangosan és ahogy a karjaimba rakják elhallgat. Még most is könnybe-lábad a szemem ahogy rágondolok.
Soha nem éreztem még ilyet, hallottam már mesélték mennyire szeretik a gyermekeiket de nem tudtam elképzelni.
Szeretem a szüleim a férjem, nagyszüleim. De ilyen szeretetet amit először ő iránta éreztem soha! A feltétel nélküli szeretet, akár meghalnál érte ha kell!!

Elég sírós baba volt sokat fájt a pocakja ezért sokat volt ölben. Sokat aludt rajtam. Úgy érzem nagyon megviselte a születésével való elszakadás tőlem és ez a mai napig így van. Az oviba is nehezen szokott be, ha mondhatom, hogy beszokott, mert most nagycsoportos de még mindig nem szeret oviba járni, tőlem elszakadni!
Sok mindent másként csinálnék mint akkor, de nagyon nem hibázhattam mert egy udvarias, kedves, lovagias kisember lett belőle!
10 hónapos koráig volt egyke, mert akkor tudtuk meg, hogy kis tesó érkezik.
Meséltem neki, hogy baba van a pocakomban, ő a drága is ártatlan szemeivel rám nézett és nem értette mért mondom, hogy ott baba van amikor nincs ott semmi :). De aztán később már mutatott a hasamra - baba.
Ekkor tájt kezdődtek a problémák a lábával és a mozgásával de ez legyen egy külön történet.
Alapvetően egy szófogadó kisfiú volt, persze próbálgatta a határait de ha elmagyaráztam neki megértette nem csinálta tovább és a mai napig meglehet beszélni vele bármit.

2011. október 9., vasárnap

A kezdet!



Már elég hamar tudtam, hogy felnőtt és anya szeretnék lenni. Emiatt gyerekként sokszor nehezen találtam a helyem, mert szívesen voltam a felnőttekkel de ők azt mondták ez a felnőttek dolga, a gyerekek meg nem mindig értettek meg.
16 évesen megműtötték a pajzsmirigyem amire mai napig és életem végéig gyógyszert szedek. Persze kétségeim voltak, lehet e babám, nem okoz e neki gondot hogy szedem a gyógyszert, tudok e szoptatni ......
18 évesen egy nőgyógyász azt mondta nagyon hátrahajló a méhem ezért elég nehezen fogok teherbe esni. Persze ez bele égett az agyamba. 
A férjemmel 5 éve voltunk házasok amikor elérkezettnek láttuk az időt kicsiny családunk bővítésére, ekkor voltam 24 éves.
Ezen felbuzdulva időpontot kértem a nőgyógyászhoz (Dr Harsányi Lehel) az akkori MÁV kórházban. A vizsgálat után elmondtam hogy babát szeretnénk lát e ennek valami akadályát. Ő maga megszokott nyugodtságával mondta minden rendben és a hátrahajló méhemre is azt mondta nem lesz semmi gond. Két hét múlva kellett menni a rákszűrés eredményéért addigra Balázs babánk élete megkezdődött a pocakomban.
Itt kezdődött minden :)

miért Tunyi?


Mielőtt még azt gondolnád ez egy káromkodás :), hát nem a kisfiam 2 évesen nevezett el tunyinak amit becézett is: tinyi-tunyi :)
és ez a mai napig megmaradt, már 6,5 éves :)

Bevezető

Kedves Látogató!

Szeretném megosztani gyermekeim nevelésével kapcsolatos örömöket, bánatokat! :)

Szép napot kívánok mindenkinek

Bea

oldalaim:
www.oszdmegtudasod.hu
www.gyereksarok.eoldal.hu