Házi szörpök, lekvárok

Sajnos esik az eső, ilyenkor nem jó szedni a bodzát de reménykedem hogy jövő héten már kisüt a nap, készülhet a szörpi 
Bodza szörp mentával

ez a verzió vált be a legjobban de készítettem citromfűvel is, ekkor kevesebb citromot kell beletenni.

hozzávalók:
4kg cukor... Továbbiak
Fénykép: Bodza szörp mentával

ez a verzió vált be a legjobban de készítettem citromfűvel is, ekkor kevesebb citromot kell beletenni.

hozzávalók:
4kg cukor
6l víz
5db citrom
10dkg citromsav
jó sok bodzavirág :)
menta ízlés szerint

a 1 cukrot meg karamellizáljuk, felöntjük vízzel (nagyon óvatosan mert a forró cukor a vízzel köpködhet), hozzáadjuk a maradék cukrot. Ha kihűlt hozzáadjuk a citromsavat a felszeletelt citromokat és a bodzavirágokat. 1-2 napig áztatjuk (én 1 napig szoktam max nehogy megerjedjen) majd textilpelenkán leszűrjük, üvegekbe töltjük! 

Egészségetekre! :)

Egy Kedves Ismerősömtől kaptam egy csomó birsalmát (innen is köszönöm  ) így készül a Birsalma sajt is 

3kg birs
kg-ként 75dkg cukor

elkészítés
-Az almákat megtisztítjuk egy érdes szivacs segítségével, jól megmossuk őket.
-Ezután héjastól feldaraboljuk, a hibás részeket eltávolítjuk, de a magházat benne hagyjuk, persze csak ha nem rohadt. A magházra és a magokra szükség van a főzés folyamán, a m...
 Továbbiak
készül az alma lekvár....
Fénykép: készül az alma lekvár....


Szőlő lekvár

kb. 4 kg szőlő
20-30 dkg nyírfacukor, nádcukor vagy gyümölcscukor
2 cs dzsemfix 4:1
1 dl víz

elkészítés
A szőlőt alaposan megmossuk, és leszemezzük.
Feltesszük 1 dl vízzel főzni....
 Továbbiak

Köszöntök minden kedves új és régi tagunkat!

A mai bejegyzésem egy félre sikerült szörp felhasználása lesz 

Megesik, hogy akárhogy igyekszik az ember, üveget most, főz, dunsztol, valami hiba mégis becsúszik (tartósítót nem használtam).
... Továbbiak
Fénykép: Köszöntök minden kedves új és régi tagunkat!

A mai bejegyzésem egy félre sikerült szörp felhasználása lesz :)

Megesik, hogy akárhogy igyekszik az ember, üveget most, főz, dunsztol, valami hiba mégis becsúszik (tartósítót nem használtam).
3 liter málnaszörpöm kezdett forrni a pincében :( mivel a férjem akkor kísérletezett a meggybor készítésével gondoltam nem öntöm ki én sem, ha már forr :). Átöntöttem egy 5 literes befőttesbe, a tetejét rá tettem de nem zártam rá, hogy a gázok kitudjanak jutni. Aztán jól magára hagytam vagy 3-4 hétre.
Kérem szépen tegnap leszűrtem, megkóstoltattam a család férfi tagjaival és azt mondták jóóó :)
Így lett 2 üveg málna borunk különleges alkalomra!!

szép napot mindenkinek!

Lassan érik a szilvánk stanley ha minden igaz 
remélem az időjárás jó lesz hozzánk és sokat letudunk majd szedni 
Fénykép: Lassan érik a szilvánk stanley ha minden igaz :)
remélem az időjárás jó lesz hozzánk és sokat letudunk majd szedni :)

Bodzabogyó lekvár

Hozzávalók:

1 kg tisztított bodzabogyó
30 dkg cukor

Elkészítése:Ollóval levágom a fáról a bodza fürtös fejeit. Villa segítségével legereblyézem róla a szemeket. A penészes, éretlen, illetve nemkívánatos szemeket kiszedem belőle, majd megmosom.

Összeturmixolom. Hozzáadom a cukrot és addig főzöm míg megfelelő sűrűségű nem lesz....
 Továbbiak
Szörpi télen és fogyózóknak!!

Rengeteg meggyet magoztunk idén (150kg) de nem tudtuk az egészet feldolgozni így 40kg került a fagyasztóba is. Így télen ha kedvem szottyan egy kis szörp és lekvár készítéshez csak elő veszek egy adagot és elk...Továbbiak
Fénykép: Szörpi télen és fogyózóknak!!

Rengeteg meggyet magoztunk idén (150kg) de nem tudtuk az egészet feldolgozni így 40kg került a fagyasztóba is. Így télen ha kedvem szottyan egy kis szörp és lekvár készítéshez csak elő veszek egy adagot és elkészítem. :)
Ez a megoldás használható cukorbetegeknek, fogyózóknak is ha tartósítószer nélküli szörpit szeretnének. Cukor helyett Xillitet vagy más édesítőszerrel készítve, hűtőbe téve nem kell lemondani a házi lekvár és a szörp készítéséről, ízeiről.

Hantos Ibolya receptje:

Sziasztok 
Ma ribizli zselé készült nálunk. Szóról szóra így készült. Először is a papa leszedte  Azután vér verítékkel leszemeztük. Alaposan megfürdettük. Gyümicentrifugán átengedtük. Azután 1kg léhez 80dkg cukrot tettünk. Ezt kb 40 percig főztük. Tartósító szer nem került bele. Mégpedig azért mert a ribizlinek nagyon magas a pektin tartalma ezért gyönyörűen be fog zselésedni,a cukor pedig tartósít így anyósom szerint csak dunsztolni kell. Most csináltam így először bízom benne, hogy eláll télig. Próbáljátok ki 

Sárgabarack lekvár

A megmosott kimagozott barackhoz 5kg, 2-3kg cukrot adunk (függ a barack édességétöl). Elkezdtem főzni, a habot leszedtem ròla es addig főztem amíg már elég sűrű nem lett. Nem kell hogy megàljon benne a kanál mert hülés közben még sűrűsôdik. Tettem bele tartòsìtòt hogy biztosra menjek mert 30 üveget fájna kidobni. 
Finom lekvár készítést kívànok!
Érik a sárgabarack 

Ma szedtünk egy főzetre való sárgabarackot, készült belőle szörp és dzsem is

elkezdtem főzni, leszűrtem a szörpöt. Megkóstoltam és nem ízlett. Nem tudnám meghatározni, hogy miért de nem volt finom. Elkezdtem gondolkod...Továbbiak
Fénykép: Érik a sárgabarack :)

Ma szedtünk egy főzetre való sárgabarackot, készült belőle szörp és dzsem is :)

elkezdtem főzni, leszűrtem a szörpöt. Megkóstoltam és nem ízlett. Nem tudnám meghatározni, hogy miért de nem volt finom. Elkezdtem gondolkodni mit tegyek hozzá hogy ne a komposztálóban végezze. Aztán rájöttem: Menta!
Kérem szépen tettem bele a 2l szörpbe 3szál mentát fel forraltam lehaboztam, hagytam kihűlni, hozzáadtam a tartósítót, üvegekbe töltöttem.
Jelentem nagyon finom lett!! :) meg menekül a szörpi!
Bátran próbálkozzatok :)

Jó főzőcskézést!


52 embert ért el
Málna-Ribizli szörp és lekvár

hozzávalók: 3kg ribizli, 5kg málna, 2kg cukor

elkészítés:
végy 7kg málnát amire haza érsz a gyerkőccel már csak 6,75kg van otthon meglátja anyu ő is kér 1kg-ot, neki kezdesz a ribizli mosásának, szemezésének közben még fogy a málna így mire neki kezdesz marad 5kg .
Nos a lényeg.
Megmostam a ribizlit és én leszedtem a száráról ami elég pepecs munka. Fel tettem főn...
 Továbbiak
61 embert ért el
Szedjük a meggyet, hogy készülhessen a finom szörpi és lekvár 
Fénykép: Szedjük a meggyet, hogy készülhessen a finom szörpi és lekvár :)
71 embert ért el
Ribizli:

Gyógyhatásai
Rendkívül magas C-vitamintartalommal rendelkezik, de rostban, szerves sóban, citromsavban, almasavban, cetsavban, fehérjében, kevés zsírban, szénhidrátban, kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, nátriumban valamint E-, B1-, B2- és B6-vitaminban is bővelkedik. Rendkívül üde, kellemesen savanykás ízvilága arról árulkodik, hogy cukortartalma meglehetősen alacsony, így a ...
 Továbbiak
60 embert ért el
A Málna hatása szervezetünkre:
Tápértéke:
A bogyós gyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C-vitamint. A málna közkedvelt gyümölcsünk. Kiskertekben, főleg kellemes aromájú szörpjéért termelik, de lekvárt is főznek belőle. Gyerekeknek kedvenc itala. Ez nagyon jó, mert betegség esetén a gyerek igen csak kellemes gyógysze...
Továbbiak
66 embert ért el
Elkészült a Málna- Ribizli lekvárom és szörpöm

a ribizli azért került bele mert a drága málnát (bár most nagyon jó áron kaptam) a ribizlivel "dúsítottam"  valami Isteni lett próbáljátok ki!
Holnap megosztom a receptet is most megyek rendet rakni 
146 embert ért el
A Meggy jótékony hatásai: (jövő héten készül a meggy szörp és a lekvár)

A meggy az egyik legkiválóbb antioxidánsunk, amely nem csupán elijeszti a baktériumokat, de vértisztító hatással is rendelkezik. Így a májra és a vesékre is jó hatással van. Továbbá savtartalma miatt az erekre is jótékonyan hat.

A meggy fogyasztásával elkerülhetjük a véredényproblémát, hiszen savtartalma lúgos hatást vált k...
 Továbbiak
325 embert ért el


a melegre való tekintettel 

Gyömbéres jegestea

Hozzávalók:
3 citrom
diónyi friss gyömbér
30 dkg cukor
3 teáskanál Earl Grey teafű
...
 Továbbiak
51 embert ért el
Elkészült az idei adag eperszörp és lekvár

vettem 7kg epret (lekvárnak valót, ez a másod virágzásból növő apróbb) amire haza értünk, lemostuk, leszedtük a szárát maradt 6kg így ehhez adtam 2kg cukrot és félre raktam 2 órára pihenni.
a 2 óra leteltével feltettem főzni, hozzáadtam 2-3 ek. citromsavat, forrástól számítva 5-10 percig főztem. Levéve a tűzről leszűrtem (nem nyomkodva csak hogy a nagyja...
 Továbbiak
131 embert ért el

Készül a mentaszörp

Menta élettani hatása:

Már az ókorban felismerték a mentalevél emésztés- és étvágyjavító jótékony hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében. A menstruációs zavarok ell...
 Továbbiak
105 embert ért el

Mai szerzemeny egy dietazoknak es cukorbetegeknek is kedvezo citromos mentas gyomberszorp. hamarosan irom a reszleteket *^_^*
23 embert ért el
Bodza hatása a szervezetünkre

a bodza általános vértisztitó, izzasztó és vizhajtó hatással rendelkezik. Képes kihajtani a szervezet pangó nedveit és a velük kapcsolódó mérgeket is. általános fogyasztó hatással bir. Hozzásegiti a szervezetet az energiatartalékok fokozásához. Nyugtat, a lerakódásokat szünteti.
22 embert ért el
Bodza szörp mentával

ez a verzió vált be a legjobban de készítettem citromfűvel is, ekkor kevesebb citromot kell beletenni.

hozzávalók:
4kg cukor... Továbbiak
Fénykép: Bodza szörp mentával

ez a verzió vált be a legjobban de készítettem citromfűvel is, ekkor kevesebb citromot kell beletenni.

hozzávalók:
4kg cukor
6l víz
5db citrom
10dkg citromsav
jó sok bodzavirág :)
menta ízlés szerint

a 1 cukrot meg karamellizáljuk, felöntjük vízzel (nagyon óvatosan mert a forró cukor a vízzel köpködhet), hozzáadjuk a maradék cukrot. Ha kihűlt hozzáadjuk a citromsavat a felszeletelt citromokat és a bodzavirágokat. 1-2 napig áztatjuk (én 1 napig szoktam max nehogy megerjedjen) majd textilpelenkán leszűrjük, üvegekbe töltjük! 

Egészségetekre! :)
25 embert ért el
Gyömbéres Akác szörp

hozzávalók:
150-200g gyömbér, 70-80 akácfürtről lehúzott virág, 3l víz, 3kg cukor, 1db citrom, 6dkg citromsav, 1mk. szalicil

a vizet a cukorral felteszem melegíteni, amikor már forr beleteszem a megpucolt, szeletelt gyömbért. még 1-2 percig forralom, leveszem a tűzről és hagyom 30 fokosra hűlni. ekkor beletehetjük az akácvirágokat. Másnap reggelig áztatjuk, többször megkeverjük, letakarjuk. Másnap beletesszük a citromsavat és a szalicilt. leszűrjük és üvegekbe töltjük!
13 embert ért el
Narancs szörp vagy Jaffa 

NARANCS
Antioxidáns tartalma magas, és sokféle vitamint tartalmaz: C, A, B. Kálim-,kalcium- és magnéziumtartalma erősíti az immunrendszert. Gyomorerősítő, étvágynövelő és vértisztító hatású gyümölcs.

hozzávalók:... Továbbiak
Fénykép: Narancs szörp vagy Jaffa :)

NARANCS
Antioxidáns tartalma magas, és sokféle vitamint tartalmaz: C, A, B. Kálim-,kalcium- és magnéziumtartalma erősíti az immunrendszert. Gyomorerősítő, étvágynövelő és vértisztító hatású gyümölcs.

hozzávalók:
1 liter víz 
1 kg cukor
2 db citrom héja
7-8 db narancs
10-15 g citromsav

így hűtőben tárolva több napig fogyasztható de ha teszünk bele egy kis tartósítószert a kamrában vígan el van fogyasztásig.
12 embert ért el
Az idei újításom a gyömbéres akác szörpi 11 liter készült belőle 
Fénykép: Az idei újításom a gyömbéres akác szörpi 11 liter készült belőle :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése