2011. december 6., kedd

Diós-Mákos Bejgli


hozzávalók 8 főre
Tészta:
·         500 g liszt
·         200 g olvasztott vaj
·         50 g porcukor
·         10 g élesztő
·         150 ml tej
·         1 tojássárga
·         10g só
·         10 g vaníliás cukor
·         fél citrom héja
·         1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez
Forrázott töltelék:
·         500 g dió vagy mák (vagy fele-fele)
·         1 citrom héja (a dióhoz)
·         fahéj (a mákhoz)
·         1 narancshéja + pici szegfűszeg (a mákhoz)
·         260 g cukor
·         20 g vaníliás cukor
·         300 ml víz
elkészítés
1.     A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
2.     Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
3.     Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felforraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
4.     A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
5.     Kihűtjük a tölteléket.
6.     A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
7.     Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
8.     A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
9.     A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
10.   Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe. 190 fokon 35 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése