hozzávalók 8 főre
Tészta:
·
200 g olvasztott vaj
·
50 g porcukor
·
150 ml tej
·
1 tojássárga
·
10g só
·
10 g vaníliás cukor
·
fél citrom héja
·
1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez
Forrázott töltelék:
·
1 citrom héja (a dióhoz)
·
fahéj (a mákhoz)
·
1 narancshéja + pici szegfűszeg (a mákhoz)
·
260 g cukor
·
20 g vaníliás cukor
·
300 ml víz
elkészítés
1. A hideg tej egyik
felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a
tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
2. Összegyúrunk mindent a
liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
3. Ezalatt összeállítjuk a
tölteléket: felforraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
4. A diót, a mákot
összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos,
hogy felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a
töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
5. Kihűtjük a tölteléket.
6. A tésztát 4 egyenlő
részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd
hozzá.
7. Kinyújtjuk a tésztát kb
4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
8. A tölteléket vagy
egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy
tesszük a tésztára.
9. A 2 rövidebb oldalán
ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük,
hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
10. Tepsibe tesszük,
megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen
megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
Egy villával 4-szer, 5-ször
megszurkáljuk, és mehet a sütőbe. 190 fokon 35 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése